Studiekeuze stappenplan

Een studiekeuze maken is niet altijd even eenvoudig, want er zijn tegenwoordig zoveel studies waaruit je kunt kiezen. Belangrijk is dat je een studie kiest die helemaal bij je past en waar je wat mee kunt in de toekomst. Voorkom dat je kiest voor pretstudies (dit zijn studies waar geen tot weinig werk in te vinden is), want hier heb je simpelweg niets aan. Om je wat op weg te helpen met het maken van je studiekeuze hebben we een studiekeuze-stappenplan voor je ontwikkeld.

  1. Zet je interesses eens op een rijtje

Waar gaat je hart sneller van kloppen? Waar hou je je graag mee bezig? Waar ben je echt goed in? Zet eens om te beginnen al je sterke en zwakke punten op een rijtje. Zet daarnaast ook eens al je interesses op papier. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan eens de mensen om je heen om hulp. Leg vervolgens een studiekeuzetest af, bijvoorbeeld bij 123test.nl.

  1. Kies je ideale opleiding

Wat verwacht je van een opleiding? Welke eisen stel je aan een opleiding? Wat wil je later met de opleiding gaan doen? Zet eens alle wensen met betrekking tot een opleiding voor jezelf op een rijtje. Denk hierbij aan wat je verwacht van de inhoud, het lesniveau, de loopbaanmogelijkheden en locatie van een opleiding.

  1. Bezoek open dagen en ga op verkenning uit

Het bezoeken van open dagen kan je een duidelijk beeld geven van opleidingen en aanbieders. Met hulp van Google kun je eenvoudig de open dagen vinden van de scholen bij jou in de buurt. Maak vervolgens een lijstje met de scholen en opleidingen die je interesse hebben gewekt. Zet daarachter de plus en minpunten eens op papier van de opleidingen en scholen die je tot nu toe gekozen hebt.

  1. Hak de knoop door!

Als het goed is heb je nu een mooi overzicht van de opleidingen die het beste bij je passen. Daarnaast heb je overzichtelijk gemaakt wat de plus en minpunten zijn van de opleidingen. Nu is het alleen nog zaak om een beslissing te nemen. Door gebruik te maken van de meeloopdagen die de meeste scholen aanbieden kan je eenvoudiger een keuze maken en zo dus de knoop doorhakken. Kom je er echt niet uit vraag dan eens hulp van de mensen om je heen. Waar je uiteindelijk ook voor kiest zorg ervoor dat je zelf 100% achter deze keuze staat.

Een studiekeuzetest kan je helpen bij het maken van een studiekeuze. Kom je er na het volgen van ons studiekeuze-stappenplan nog niet uit welke opleiding het beste bij je past? Leg dan eens wat studiekeuzetesten af om zo een duidelijk beeld te krijgen van de studies die het beste bij jouw profiel passen. Ook kan het advies van een loopbaanadviseur je helpen bij het maken van een studiekeuze. Het bezoeken van een loopbaanadviseur kost in de meeste gevallen geld. Een online studiekeuzetest afleggen is meestal gratis.