Een tussenjaar, zo gebruiken anderen een tussenjaar

Klaar met je opleiding of gestopt met werken? Dan heb je de mogelijkheid om een tussenjaar te nemen, ook wel breekjaar genoemd. Sta je voor de keuze van een vervolgopleiding of weet je gewoon echt niet meer welk beroep bij je past en waar je dus het beste kunt gaan solliciteren. Dan kan een tussenjaar de uitkomst zijn. Want in een tussenjaar heb je mooi de tijd om je horizon eens te gaan verbreden en nieuwe ideeën op te doen. Maar wat doen anderen met een tussenjaar? Wij zochten het voor je uit.

  1. Werken

De meeste mensen met een tussenjaar gebruiken die om eens flink te gaan werken en dus te zorgen voor inkomsten. Want wat extra geld op zak kan je keuze voor een nieuwe studie (die vaak erg duur zijn) makkelijker maken. Het hebben van meerdere (kort durende) baantjes kan ook een optie zijn om erachter te komen welk beroep het beste bij je past. Ze leveren dan niet altijd even veel geld op, maar je verbreedt er wel je horizon mee.

  1. Vrijwilligerswerk

Het doen van vrijwilligerswerk geeft je niet alleen een goed gevoel maar je doet ook nog eens werkervaring op die van belang kan zijn in de toekomst. Daarnaast staat het ook altijd goed op je cv. Vrijwilligerswerk is niet altijd ver van huis, je kunt namelijk ook vrijwilligerswerk doen in de gemeente waar je woont. Google maar eens op “vrijwilligerswerk en de gemeente waarin je woont”. Toch kiezen de meesten met een tussenjaar ervoor om vrijwilligerswerk ver van huis te gaan doen. Naast het vrijwilligerswerk in het buitenland heb je vaak ook nog wat tijd om het land en de mensen daar beter te leren kennen.

  1. (taal)cursus

Veel mensen die gebruikmaken van een tussenjaar gebruiken deze tijd om cursussen te gaan volgen, meestal taalcursussen. Want het onder de knie hebben van een wereldtaal (zoals Engels of Spaans) kan je helpen in je toekomstige beroep. Het aanleren van een taal hoeft niet altijd met een simpele LOI cursus, maar kan ook in het land waar ze die taal spreken. Zo leer je de taal nog sneller en ook in het buitenland kun je werken of je tijd doden met het doen van vrijwilligerswerk.

  1. Reizen

Naast werken of het volgen van cursussen is het natuurlijk ook mogelijk om gewoon lekker te gaan genieten in een tussenjaar. Het leven is al druk genoeg, er even tussenuit kan helpen bij het maken van moeilijke keuzes. Twee weken op het strand liggen of gaan backpacken, het kan allemaal. Het is maar net wat bij je past en waarbij je jezelf de meeste tijd kan gunnen om eens goed over het leven na te denken. Want vergeet niet dat het jaar ook zo weer om is en je erna toch echt weer aan de studie en/of slag moet.

Het is wel belangrijk om niet te blijven hangen in een tussenjaar, want wanneer een tussenjaar tussenjaren wordt is dat zonde van je tijd! Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Want wanneer je in een tussenjaar het beroep hebt gevonden dat je graag wilt blijven doen, dan is dat alleen maar goed. Neem in een tussenjaar ook eens de tijd om een studiekeuzetest of beroepskeuzetest in te vullen. Dit kan helpen bij het maken van je studiekeuze of beroepskeuze.